• Blesasamlingen
 • Blesasamlingens grønne rom

  Blesasamlingen

  Blesasamlingen er en samling møbler og gjenstander fra gården Blesa, som Fet kommune arvet etter Anne Elisabeth Ravnes i 1974. Samlingen er utstilt i bestyrerboligen på Fetsund lenser.

  Blesasamlingens grønne rom

  Blesa - en storgård i tidligere Fet kommune

  Gården Blesa ligger i Gansdalen, og er trolig rydda på 700 – 800-tallet. Den ligger sør for Dalen skole og nord for Gansvika, med utsikt over Øyeren.

  Den mest kjente som har bodd på Blesa er Steffen Olai Steffensen. Han overtok Blesa i 1871 etter sine foreldre. Han dreiv gården godt og hadde flere tjenestefolk og ansatte i arbeid. Han var både stortingsmann, medlem i amtsutvalget og ordfører - samtidig.

  I bestyrerboligen er Blesasamlingen fordelt på to rom: det grønne rommet inneholder de mer maskuline tingene og det gule rommet de mer feminine - litt grovt sagt.

  Det grønne rommet

  Her finner du blant annet kister, dostol, skatoll, veggskap fra Frankrike, kubbestol og et lite utvalg piper.

  Det gule rommet

  Blesasamlingens gule rom

  Her finner du blant annet gjenstander fra kjøkkenet, varmebekken, banketre til klesvasken, redskaper til linbearbeiding, rokk, veveredskaper og klær.

  Kontaktinformasjon

  Blesasamlingen er åpen for publikum med guiding fra Fet historielag på enkeltdager. Følg med på Det skjer i Lillestrøm. For mer informasjon, ta kontakt med Lillestrøm kommune, avd. kultur og frivillighet, bowe01@lillestrom.kommune.no.